داده های مکانی سه بعدی شهری

اسکن سه بعدی محیط های شهری یکی از خدمات نوین شرکت دانش بنیان پارس اطلس می باشد که به وسیله آن بیرونی ترین سطح خارجی عوارض موجود در شهر به کمک  ابری از نقاط به صورت دیجیتایز شده باز تولید شده و به نمایش در می آید.  ابر نقاط یا اطلاعاتی حاوی مختصات سه‌بعدی تعداد زیادی نقطه در فضا است که توسط اسکن سه‌بعدی  تهیه می‌گردد لذا می توان از طریق این داده ها به اندازه گیری ابعاد و فواصل و احجام پرداخت. از طریق پردازش نرم افزاری این داده ها امکان تولید مدل های سه بعدی دارای پوسته (تکستچر) فراهم می گرد و از این طریق می توان مدلی عینی و حقیقی از سطح منطقه مورد نظر را به صورت نرم افزاری در اختیار داشت. داده های حاصل اسکن سه بعدی در واقع  نسخه سه بعدی از شهر را درون کامپیوتر قابل مشاهده، اندازه گیری و تحلیل می نماید.

انجام اسکن سه بعدی شهرها به دو روش امکان پذیر می باشد: -1 استفاده از اسکنرهای لیزری و -2 پردازش تصاویر دارای همپوشانی مناسب. شرکت دانش بنیان پارس اطلس با در اختیار داشتن پهپادهای مناسب پروازهای شهری و همچنین شبکه قدرتمند پردازشی با استفاده از پردازش تصاویر هوایی، داده های سه بعدی بسیار با کیفیتی را تولید می نماید. مزیت این روش نسبت به اسکنرهای لیزری زمینی پوشش تمام نقاط کور می باشد به شکلی که به علت تصویر برداری از هوای آسمان تمامی نواحی داخل حیاط، روی پشت بام و پشت ساختمان ها (که از دید اسکنر لیزری زمینی که بر روی سقف خودرو نصب می گردد و از خیابان سطح شهر را اسکن می کند قابل مشاهده نیست) نیز روئت شده و به صورت سه بعدی مدل سازی می گردد.

در تهیه مدل های سه بعدی شهری، عملیات پرواز پهپاد و اخذ تصاویر هوایی دارای پیگیدگی های خاصی می باشد به شکلی که در حین تصویربرداری پوششی می بایست علاوه بر تصاویر هوایی قائم، تصاویر مایل نیز اخذ گردد تا وجوه ساختمان ها در تصاویر دیده شده و در مرحله پردازش، وجوه ساختمان ها نیز به خوبی مدل سازی گردد فلذا حجم داده های خام تولیدی در این فرآیند بسیار بیشتر از پرواز نقشه برداری معمولی بوده و بعضا حجم تصاویر تا 5 برابر افزایش پیدا می کند. این مساله موجب می شود علاوه بر زمانبر تر بودن عملیات پرواز، درمرحله پردازش نیز به سبب حجم بسیار زیاد داده ها، فرآیند سنگین تر بوده و نیاز به قدرت پردازشی بسیار بیشتری می باشد.

شرکت پارس اطلس با توجه به روند پیشرفت فناوری داده های مکانی در دنیا و کاربردهای روز افزون تهیه داده های سه بعدی شهری در توسعه مفهوم دوقلو دیجیتال شهری، از سال 1394 با تمرکز بر این حوزه به عنوان مرز فناوری، اقدامات و دست آوردهای حائز توجهی در مبحث سه بعدی سازی فضاهای شهری انجام داده است و از حیث سخت افزار پرواز، سخت افزار پردازش و نرم افزارهای مربوطه، زیرساخت بسیار قدرتمندی در اختیار دارد که تا کنون در نقاط مختلف کشور از جمله چندین مرکز استان (مشهد، اصفهان، اهواز، رشت، سمنان و …) راهگشای پروژه های تهیه دوقلو دیجیتال شهرها بوده است.

تهیه دوقلو دیجیتال شهری علاوه بر قابلیت های گسترده بصری و ویژگی های منحصر به فرد مربوط به شبیه سازی وضع موجود، قابلیت های گسترده ای در مدل سازی مسائل و تصمیم گیری های حوزه مدیریت شهری داشته و به کمک فناوری GIS امکان شبیه سازی و تخمین اثرات رویدادها و ساخت و سازها و … را فراهم می آورد که امری کلیدی در مدیریت شهرهای هوشمند امروزی می باشد.